• Посилання скопійовано

Заповнення форми №1ДФ у разі затримки виплати зарплати

Форма №1ДФ за ІІ квартал містить такі заповнені графи: 3а «Сума нарахованого доходу» — 4500,00 грн, 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» — 650,70 грн. Заробітна плата за квітень, травень та червень виплачена у серпні, проте ПДФО та військовий збір сплачувалися до 30 числа кожного місяця, наступного за звітним. Як заповнити форму №1ДФ за ІІІ квартал?

Так, справді, навіть у разі несвоєчасної виплати заробітної плати ПДФО та військовий збір слід сплачувати у строки, встановлені для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 та п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Це означає: якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується платнику податку, то ПДФО та військовий збір підлягають перерахуванню до бюджету до 30 числа включно наступного місяця за місяцем нарахування.

За умовами запитання, у ІІ кварталі нараховувалася заробітна плата (про що свідчить графа 3а «Сума нарахованого доходу» форми №1ДФ), заборгованість за якою виплачено у серпні. Якщо звернутися до п. 3.3 Порядку №41, у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Тож у податковому розрахунку за ІІ квартал графа 3 правомірно була порожньою. Але постає запитання: як заповнювати графи 4а та 4, в яких зазначають суми ПДФО?

Якщо дотримувати пунктів 3.4 та 3.5 Порядку №4, то у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображають суму податку, нарахованого й утриманого з доходу. А у графі 4 «Сума перерахованого податку» — фактичну суму перерахованого податку до бюджету.

Якщо врахувати визначення з п. 1.2 цього Порядку, то форма №1ДФ — це документ, який свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. На підставі відомостей щодо сум утриманого та/або сплаченого податку, які зазначаються у податковому розрахунку, податкове зобов'язання не нараховується. Тоді робимо висновок, що форма №1ДФ є інформацією про нараховані та виплачені суми доходу, ПДФО та військового збору з них. А порядок сплати податку встановлено у ст. 168, зокрема, в окремих випадках слід дотримувати норм пп. 168.1.5 ПКУ. Враховуючи умови запитання, податковий агент сплатив ПДФО та військовий збір вчасно, про що і було зазначено у ф. №1ДФ.

Хоча, на думку податкових органів2, у разі несвоєчасної виплати заробітної плати, незважаючи на те що податок перераховується до бюджету протягом 30-ти календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходів, сума фактично перерахованого до бюджету податку відображається у графі 4 «Сума перерахованого податку» у формі №1ДФ за наступний квартал. Якщо врахувати позицію податкової, сума ПДФО у розмірі 650,70 грн за квітень, травень та червень із заробітної плати, яка виплачена у серпні, має відображатися у графі 4 податкового розрахунку за ІІІ квартал, а в попередньому кварталі ця графа має бути порожньою. Відразу постає запитання: яка ж сума повинна бути у графі 3 «Сума виплаченого доходу» у формі №1ДФ за ІІІ квартал?

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

2 ЗІР, підкатегорія 103.25, запитання: «Яким чином заповнюється графа 4 «Сума перерахованого податку» податкового розрахунку за ф. №1ДФ, якщо заробітна плата виплачується несвоєчасно (у наступному кварталі), а сума ПДФО перераховується до бюджету у визначений термін, а саме протягом 30-ти календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходів?».

Отже, для податкових агентів можна запропонувати такі варіанти:

1) подати уточнюючий розрахунок, в якому вилучити суму з графи 4. А це означає, що податковий агент повинен подати уточнення до податкового розрахунку за ІІ квартал і вилучити суму з графи 4 «Сума перерахованого податку». А при заповненні форми №1ДФ за ІІІ квартал сума 650,70 грн буде відображена у графі 4 разом зі сумою ПДФО цього кварталу. У графі 3 при фактичній виплаті зарплати за ІІІ квартал3 буде сума виплаченого доходу з урахуванням виплаченої заборгованості за ІІ квартал у сумі 4500,00 грн;

3 Нагадаємо, заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, до податкового розрахунку за ІІІ квартал входить заробітна плата за липень, яка нарахована у липні та виплачена в серпні, за серпень (нарахована у серпні та виплачена у вересні), за вересень (нарахована у вересні та виплачена у жовтні).

2) залишити все, як є. Можна і не бути таким категоричним: як свідчить практика, графа 4 є «мертвою», адже фактично сума ПДФО навіть за несвоєчасної виплати зарплати, чи й узагалі у разі її невиплати, перераховується до бюджету у наступному місяці на вимогу пп. 168.1.5 ПКУ завжди. І фактично жодного заниження податкових зобов'язань немає. Штрафних санкцій теж немає. Відповідальність за пунктами 119.2 та 127.1 ПКУ передбачена за несплату ПДФО та військового збору або неподання (подання з помилками) форми №1ДФ. Проте помилка, зазначена у запитанні, не належить до штрафонебезпечних. Адже якщо помилки у звітності не призвели до зменшення або збільшення податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору чи до зміни платника, штрафні санкції, як випливає з норми п. 119.2 ПКУ, не застосовуються.

При заповненні форми №1ДФ за ІІІ квартал у графі 3а треба відобразити суму нарахованого доходу в межах цього кварталу, графа 3 при фактичній виплаті зарплати за ІІІ квартал відображатиме фактичну суму виплаченого доходу з урахуванням виплаченої заборгованості за ІІ квартал у сумі 4500,00 грн. Графи 4 та 4а відображатимуть фактичну суму нарахованого та перерахованого податку до бюджету (суми ПДФО з нарахованого доходу за ІІІ квартал).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру