• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 21.09.2015 р. №2419/2/99-99-11-02-02-10

Ні для кого не є таємницею, що податкові міліціонери намагаються присвоїти податковий стан «9», навіть не виходячи з власних кабінетів. У коментованому листі податкове відомство звертає увагу на той факт, що стан 9 — це лише направлення повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, і такий стан не обов'язково спричиняє анулювання реєстрації платником ПДВ.

Так, держреєстратору надсилається повідомлення про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (форма такого повідомлення встановлена у додатку 24 до Порядку обліку платників податку №15881), а про надсилання такого повідомлення вносяться дані до Єдиного банку даних шляхом установлення стану «9 — направлено повідомлення про відсутність за місцезнаходженням». Далі — робота держреєстратора. Відповідно до п. 14 ст. 19 Закону №7552, у разі неподання юрособою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей держреєстратор повинен внести до ЄДР запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей (датою чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юрособу).

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 р. №462).

2 Закон від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Податківці наголошують на тому, що запис про відсутність підтвердження відомостей (стан 7) або запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (стан 8) — ось ті реальні підстави, за яких уже податківці, своєю чергою, анулюють реєстрацію платником ПДВ (на підставі ч. «ж» п. 184.1 ПКУ), з усіма наслідками, що з цього випливають.

Щодо реєстрації ПН/РК платником ПДВ, то податківці звертають увагу, що стан 9 не може бути підставою для відмови у прийнятті податкових накладних до реєстрації в ЄРПН, адже на цьому етапі про анулювання реєстрації платником ПДВ мова йти не повинна, а чинне податкове законодавство інших ув'язок на відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН через наявний у підприємства стан 9 не містить. Відмовити в реєстрації ПН/РК можуть тільки через:

1) наявність помилок під час заповнення ПН;

2) відсутність у Реєстрі відомостей, що містяться у податковій накладній, яка коригується;

3) факт реєстрації ПН та/або РК із такими самими реквізитами;

4) порушення вимог щодо наявності суми податку, обчисленої відповідно до п. 200-1.3 ПКУ (для податкових накладних та/або розрахунків коригування, що реєструються після 1 липня 2015 р.);

5) порушення вимог, установлених п. 201.1 ПКУ та/або п. 192.1 ПКУ.

Загалом логіка в такому висновку є. Тим більше що такий реквізит, як місцезнаходження платника ПДВ, тепер не є обов'язковим реквізитом ПН (ст. 201 ПКУ).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру