• Посилання скопійовано

Податок на прибуток: спільна діяльність

Спільна діяльність, згідно зі ст. 1130 ЦКУ1, передбачає об'єднання зусиль двох і більше осіб, без створення при цьому окремої юрособи, на підставі підписаного між ними договору, для досягнення будь-якої мети2. Часто такою метою стає отримання прибутку. Як оподатковується прибуток від спільної діяльності в 2015 році, ДФСУ розповіла в листі від 29.07.2015 р. №27555/7/99-99-15-02-01-17 (див. «ДК» №32/2015).

Особливість договору про спільну діяльність, згідно з п. 64.6 ПКУ, у разі якщо на нього поширюються особливості ведення податкового обліку й оподаткування, в тому, що він реєструється в органі ДФСУ. При цьому бухгалтерський облік за таким договором, а відповідно і податковий, якщо в цьому є потреба, може вести одна зі сторін договору за дорученням інших сторін (ч. 2 ст. 1134 ЦКУ). Ця сама особа відповідає за подання податкової звітності за договором про спільну діяльність, якщо в цьому, знову ж таки, є потреба (пп. 48.5.3 ПКУ). Така особа має статус оператора спільної діяльності.

Договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку й оподаткування спільної діяльності, в ДФСУ не реєструються. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку в контролюючих органах і самостійно виконує обов'язки платника податків.

Ще в минулому, 2014-му, році розділ ІІІ ПКУ містив окрему статтю, що регулювала оподаткування результатів спільної діяльності. У 2015 році такої норми в розділі ІІІ ПКУ вже немає. Мало того, немає серед платників податку на прибуток, зазначених у ст. 133 ПКУ, й операторів спільної діяльності (як це є щодо ПДВ — див. п. 180.1 ПКУ).

Відповідно, як і пояснює ДФСУ в коментованому листі, оподаткування податком на прибуток доходів і витрат від такої діяльності відбувається на загальних підставах. Нагадаємо, на яких саме.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток з джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства, на різниці, зазначені в р. ІІІ ПКУ. Не зобов'язані проводити такі коригування тільки ті платники податку на прибуток, у яких сума річного доходу не перевищує 20 млн грн (за мінусом непрямих податків).

У разі отримання прибутку в межах договору про спільну діяльність такий прибуток розподіляється пропорційно до вартості внесків учасників до спільного майна. Спільна діяльність може здійснюватися з об'єднанням і без об'єднання внесків учасників. Прибуток, отриманий учасниками договору внаслідок їхньої спільної діяльності, розподіляється пропорційно до вартості внесків учасників до спільного майна, якщо інше не встановлено договором простого товариства або іншою домовленістю учасників. Сума прибутку, отриманого кожним учасником договору спільної діяльності, є доходом такого учасника і підлягає оподаткуванню податком на прибуток (у бухгалтерському обліку — збільшує фінансовий результат до оподаткування).

Звичайно, результатом, хоч і незапланованим, спільної діяльності може виявитися і збиток. Як роз'яснювала ДФСУ в листі від 24.04.2015 р. №8701/6/99-99-19-02-02-153, статтями 1137 і 1139 ЦКУ встановлено порядок відшкодування витрат і збитків учасників. Так, порядок відшкодування витрат і збитків, пов'язаних зі спільною діяльністю учасників, визначається за домовленістю між ними. У разі відсутності такої домовленості кожен учасник несе витрати і збитки пропорційно до вартості його внеску до спільного майна. Відповідно, ці витрати (збитки) відображаються у витратах у бухгалтерському обліку учасників у сумі, яка ними відшкодовується. І зменшує, таким чином, об'єкт оподаткування податком на прибуток — фінансовий результат до оподаткування.

1 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.

2 Головне, щоб вона не суперечила закону.

3 Див. «ДК» №25-26/2015. Цей лист цікавий ще й тим, що в ньому ДФСУ роз'яснювала і порядок оподаткування ПДВ операцій за договорами про спільну діяльність, а також обов'язки оператора спільної діяльності як податкового агента щодо ПДФО.

Отже, фінансовий результат в учасника спільної діяльності визначається на підставі даних фінансової звітності, складеної таким платником відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, який для обчислення об'єкта оподаткування коригується на різниці, якщо вони виникають за нормами розділу III ПКУ.

Слід звернути увагу на те, що в коментованому листі податківці помилково посилаються на П(С)БО 2 «Баланс», яке ще 19.03.2013 р. втратило чинність. На сьогодні порядок складання фінансової звітності оператором спільної діяльності регулюється П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»1. Чинний нормативний документ не змінив основних принципів обліку спільної діяльності: оператор спільної діяльності веде бухгалтерський облік такої діяльності окремо від результатів власної господарської діяльності і складає окремий баланс та відповідні форми фінансової звітності спільної діяльності без утворення юридичної особи.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Мінфіну від 26.04.2000 р. №91.

У листі ДФСУ від 29.01.2015 р. №2707/7/99-99-19-02-01-17 (див. «ДК» №7/2015) міститься і таке доповнення до сказаного в коментованому листі, що стосується сплати оператором спільної діяльності (за її результатами) авансових внесків з податку на прибуток. Так, визначення щомісячних авансових внесків, що підлягають сплаті в березні 2015 року — травні 2016 року, в податковій декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі — Декларація про спільну діяльність) за наслідками 2014 року вже не проводилося. При цьому щомісячні авансові внески, зазначені в Декларації про спільну діяльність за наслідками 2013 року, підлягали сплаті в січні — лютому 2015 року і могли бути зараховані на зменшення податкових зобов'язань з податку на прибуток у Декларації про спільну діяльність за 2014 звітний рік (яка подавалася в 2015 році).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру