• Посилання скопійовано

Фінзвітність малих підприємств

За підсумками 2014 року суб'єкти малого підприємництва подають фінзвітність за новими формами1. Розгляньмо, що саме змінилося в цих формах та як їх складати за 2014 рік.

Зміна перша — нумерація рядків

Перше, що впадає в очі, — те, що номери рядків звітів, затверджених П(С)БО 25, — а це фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (далі — ФЗ) і спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (далі — СФЗ), — з 18.03.2014 р. повністю змінено. Тепер вони уніфіковані з номерами аналогічних рядків форм фінансової звітності, затвердженої НП(С)БО 1. Утім, на порядок заповнення фінзвітів це не вплине, адже зміст статей, наведених у П(С)БО 25 (як і вказівки щодо формування їх показників), по суті, не змінився.

Зміна друга — коло підприємств, які подають ФЗ і СФЗ

Автори П(С)БО 25 відійшли від суто податкових критеріїв визначення підприємств, які мали право подавати СФЗ, замість них тепер застосовуються господарські критерії розміру підприємства. Зокрема, бути платником єдиного податку четвертої групи тепер недостатньо для отримання права складати СФЗ (їх викреслено з абз. 6 п. 2 розділу І П(С)БО 25).

Тепер СФЗ мають подавати ті СГ, які відповідають критеріям мікропідприємництва (уже незалежно від обраної системи оподаткування). Нагадаємо, що до суб'єктів мікропідприємництва ч. 3 ст. 55 ГКУ відносить юросіб будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників2 за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом НБУ3. Таким чином, за обсягами річного доходу юрособи — платники єдиного податку зможуть подавати СФЗ з цієї нової підстави, але їм доведеться для цього відповідати й іншому критерію — середньорічній кількості працівників. А враховуючи, що для 4-ї групи платників єдиного податку пп. 4 п. 291.4 ПКУ встановив верхню межу цього показника в 50 осіб, а для 6-ї групи цього обмеження ПКУ взагалі не встановлює, це значно звузить коло платників єдиного податку, які подаватимуть СФЗ.

1 Останні зміни, які слід врахувати при складанні цієї фінзвітності, було внесено наказом Мінфіну України від 14.07.2014 р. №754.

2 Визначається згідно з п. 3.1 Інструкції №286.

3 Дізнатися про середньорічний курс НБУ гривні до євро за 2014 рік можна буде на сайті НБУ або в уповноваженому банку майже одразу після закінчення звітного року.

Утім, вони зможуть подавати ФЗ, якщо відповідатимуть критеріям суб'єктів малого підприємництва, встановленим ч. 3 ст. 55 ГКУ:

— середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб;

— річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

З огляду на це очевидно, що платники єдиного податку 4-ї групи зможуть подавати ФЗ, а от платники єдиного податку 6-ї групи — лише якщо відповідатимуть критерію середньорічної кількості найманих працівників. Інакше їм доведеться подавати фінзвітність за формами, затвердженими НП(С)БО 1 (відповідно до оновленої редакції п. 3 розділу І П(С)БО 25).

Зміна третя — зміст статей фінансових звітів

Кардинальними назвати ці зміни не можна. Але розгляньмо їх докладно, щоб ті, хто складатиме звітність за новими формами, були готові до будь-яких нововведень.

Баланс

Насамперед скорочено обсяг даних, які наводилися щодо довгострокових біологічних активів. Раніше у цій статті балансу зазначалася або справедлива вартість цих активів (рядок 035), або первісна (переоцінена) вартість (рядок 036), сума накопиченої амортизації (рядок 037, у дужках), а у рядку 035 відображалася залишкова вартість цих активів, яка визначалася як різниця між значеннями рядків 036 і 037. Звісно, лише значення рядка 035 включалося до підсумку балансу. Тепер ця стаття відображається одним рядком (1020) за справедливою або залишковою вартістю довгострокових біологічних активів. Відповідно, у ФЗ за 2014 рік у графі 3 рядка 1020 має бути значення графи 4 рядка 035 ФЗ за 2013 рік (якщо він складався). Аналогічно скоротився і обсяг даних щодо дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги. Раніше цей показник наводили у рядках 160 — 162 розгорнуто (первісна вартість - резерв сумнівних боргів = чиста реалізаційна вартість), тепер — лише суму нетто (тобто чисту реалізаційну вартість) саме цієї дебіторської заборгованості одним рядком 1125.

Натомість статтю балансу про дебіторську заборгованість за розрахунками з бюджетом (колишній рядок 170) розширено: крім зазначення загальної суми такої заборгованості у рядку 1135, підприємство окремо (довідково) зазначає переплату з податку на прибуток — у зв'язку з авансовим механізмом його сплати (рядок 1136). Аналогічно розширено і статтю балансу про кредиторську заборгованість за розрахунками з бюджетом (колишній рядок 550). Тепер це рядок 1620, поруч із яким довідково зазначається сума кредиторської заборгованості з податку на прибуток (рядок 1621).

Змінився і порядок відображення вартості готової продукції підприємства. Так, раніше готова продукція відображалася в окремому рядку 130, а тепер її вартість включається до рядка 1100 «Запаси» разом із вартістю інших запасів та довідково розшифровується у рядку 1103 «у тому числі готова продукція». Звичайно, значення рядка 1103 не враховується для визначення валюти балансу. В цьому самому рядку 1103 (як і раніше, разом із власною готовою продукцією підприємства) зазначають і покупну вартість товарів, придбаних підприємством для подальшого продажу.

У статті балансу «Гроші та їх еквіваленти» (тепер у рядку 1165) активи підприємства фіксують майже так само, як і раніше, тільки тепер ще уточнено, що серед них є і грошові кошти у дорозі (зокрема, перераховані уповноваженому банку на придбання іноземної валюти), і електронні гроші. При цьому новою редакцією пп. 2.12 розділу ІІ П(С)БО 25 визначено, що електронні гроші, які мають зазначатися у складі цього показника, це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, та є грошовим зобов'язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. І з метою бухгалтерського обліку не визнаються електронними грошима наперед оплачені картки одноцільового використання: дисконтні картки торговців, картки автозаправних станцій, квитки для проїзду в міському транспорті тощо, які приймаються як засіб платежу лише їх емітентами.

Витрати майбутніх періодів визначають за загальними правилами (це дебетове сальдо за рахунком 39), але наводять у балансі ФЗ інакше. Раніше це був окремий розділ ІІІ активу балансу (рядок 270), тепер — це стаття 1170 у складі розділу ІІ «Оборотні активи» балансу. Відповідно, колишній розділ IV активу балансу («Необоротні активи та групи вибуття») став розділом ІІІ і отримав назву «Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття». Так само у пасиві балансу колишній вписуваний рядок 605 став окремим IV розділом (рядок 1700) і отримав назву «Зобов'язання, пов'язані із необоротними активами, утримуваними для продажу, та групами вибуття». Це, знову ж таки, зроблено для уніфікації форм фінансової звітності, передбачених НП(С)БО 1 та П(С)БО 25. Утім, крім уточнення назви і номера розділу, заповнення цих рядків не змінилося.

Перейменовано і колишню статтю балансу «Статутний капітал». Тепер ця стаття називається «Зареєстрований (пайовий) капітал» — так само, як і у «великому» балансі за НП(С)БО 1. Як і раніше у рядку 300, у новому рядку 1400 зазначається зареєстрована сума статутного капіталу. Але, на відміну від попереднього звіту, в цьому рядку тепер показують і суму пайового капіталу (пайових внесків) членів споживчого товариства, спілок та інших організацій, внески засновників підприємства понад статутний капітал, які раніше зазначалися у статті балансу «Додатковий капітал» (колишній рядок 320, тепер — 1410). Отже, підприємству доведеться до графи 3 рядків 1400 — 1410 не переносити значення подібних рядків із ФЗ за минулий 2013 рік, а наново визначати значення кожного з таких рядків на початок звітного року за їх складовими!

Також Мінфін об'єднав значення двох колишніх рядків 430 і 480 в один — тепер це рядок 1595 пасиву балансу, який отримав назву «Довгострокові зобов'язання, цільове фінансування та забезпечення». Заповнити значення графи 3 нового рядка просто: слід додати значення граф 4 рядків 430 і 480 звіту за 2013 рік.

Приємна новина: щодо кредиторської заборгованості з оплати праці у ФЗ за 2014 рік не потрібно зазначати наприкінці балансу прострочені зобов'язання з виплати зарплати.

Звіт про фінансові результати

Колишні рядки 010 — 020, у яких зазначалася сума доходу (виручки) разом із непрямими податками (ПДВ) та сума таких непрямих податків, скасовано. Тепер цей звіт починається із зазначення чистого доходу від реалізації товарів, робіт, послуг (тобто зі суми доходу за винятком непрямих податків).

У решті порядок розрахунку фінансового результату підприємства за звітний період залишився майже без змін (хіба що доходи та витрати від первинного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції, для відображення яких раніше за потреби вводилися вписувані рядки 201 та 202, тепер враховуються у загальний підсумок рядків про інші операційні доходи або витрати).

СФЗ

Зміни, внесені до форми СФЗ, аналогічні до змін до ФЗ, розглянутих вище. Далі розглянемо приклад, як скласти спрощений фінансовий звіт за 2014 рік.

Приклад Показники підприємства — суб'єкта мікропідприємництва за 2014 рік наведено у таблицях 1 і 2. У них зазначаємо і те, в яких рядках балансу та звіту про фінансові результати СФЗ будуть відображені ці показники. Як саме вони відображаються, показано у зразку. Підприємство використовує план рахунків із субрахунками, передбаченими Інструкцією №291.

Таблиця 1

Залишки за рахунками бухгалтерського обліку за 2014 рік (до прикладу)

Рахунок
Рядок СФЗ, в якому відображається показник
Сальдо на 31.12.2013 р., грн
Сальдо на 31.12.2014 р., грн
Д-т 10 «Основні засоби»
1011
12000,00
12000,00
К-т 13 «Знос основних засобів»
1012
2000,00
4000,00
Д-т 28 «Товари»
1100
40000,00
60000,00
Д-т 30 «Каса»
1165
1000,00
2000,00
Д-т 31 «Рахунки в банках»
49000,00
13000,00
Д-т 361 «Розрахунки із покупцями»
1155
7000,00
112000,00
К-т 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал»
1400
50000,00
50000,00
К-т 42 «Додатковий капітал»
10000,00
10000,00
К-т 441 «Прибуток нерозподілений»
1420*
44000,00
126000,00
К-т 64 «Розрахунки за податками й платежами»
1620
1000,00
3000,00
Д-т 643 «Податкові зобов'язання»
1190
3000,00
1000,00
К-т 65 «Розрахунки за страхуванням»
1625
1000,00
2000,00
К-т 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»
1630
4000,00
5000,00
* Різниця між сумою нерозподіленого прибутку на кінець і на початок звітного року становить 82000 грн. А чистий прибуток звітного року за графою 3 рядка 2350 СФЗ — 98400 грн. Різниця 16400 грн — це сума виплачених засновникам дивідендів.

Таблиця 2

Проведення (оборот), за якими формується форма №2-мс (до прикладу)

Проведення (кореспонденція рахунків)
Відображається у рядку СФЗ
Сума, грн
Списано на фінрезультат дохід від реалізації товарів:
Д-т 70 К-т 791
2000
380000,00
Списано на фінрезультат інший операційний дохід:
Д-т 71 К-т 791
2160
20000,00
Списано на фінрезультат собівартість реалізованих товарів:
Д-т 791 К-т 90
2050
250000,00
Списано на фінрезультат інші операційні витрати:
Д-т 791 К-т 92-94
2165
30000,00
Нараховано податок на прибуток за звітний період:
Д-т 791 К-т 98
2300
21600,00
Визначено чистий прибуток після оподаткування:
Д-т 791 К-т 441
2350
98400,00

Зразок


Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру