• Посилання скопійовано

А якщо не нараховували та/або не виплачували тільки в одному чи двох місяцях кварталу, чи потрібно подавати відповідні додатки за такі місяці?

Згідно з п. 1 розд. ІІ Порядку №4, Розрахунок подають окремо за кожен квартал (податковий період) з розбиттям за місяцями звітного кварталу. Тобто Розрахунок подають разом із додатками окремо за кожен місяць. Наприклад, до кожного Розрахунку, який подають за квартал, буде три додатки 1, три додатки 4ДФ тощо. Причому якщо доходи нараховувалися, виплачувалися тільки в одному місяці, то буде заповнено відповідними показниками додаток за один місяць. А додатки за інші два місяці будуть незаповнені (чи прокреслюватимуться, якщо додатки подають у паперовій формі). Проте подавати їх також потрібно.

Податкові агенти — це особи, які нараховують, виплачують доходи фізособам, утримують ПДФО та ВЗ (див. пп. 14.1.180 ПКУ):

  • юрособа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ);
  • самозайнята особа (ФОП, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність);
  • представництво нерезидента-юрособи;
  • інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції.

Роботодавець, який зобов’язаний сплачувати ЄСВ, є страхувальником — п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ.

Якщо відокремлений підрозділ юрособи уповноважений такою юрособою нараховувати, утримувати і сплачувати ПДФО, ВЗ, ЄСВ, то він складає і подає Розрахунок. Якщо не уповноважений, за нього це робить юрособа (п. 3 розд. ІІ Порядку №4).

До змісту номеру