• Посилання скопійовано

Як скласти податкову накладну за п. 198.5 ПКУ?

Якщо підприємство здійснює виключно такі операції, що звільнені від ПДВ або не є об'єктом оподаткування, воно має нарахувати податкові зобов'язання на весь обсяг вхідного ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Як правильно скласти податкову накладну? Чи зазначати в ній усю номенклатуру товару, придбаного з ПДВ для звільнених/необ'єктних операцій?

Якщо актив (товар, послуга, необоротний актив) придбано після 01.07.2015 р. з ПДВ, але використовується у неоподатковуваних або у необ'єктних операціях, незалежно від того, скористався його покупець правом на податковий кредит чи ні, у нього виникає обов'язок нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

У разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ платник ПДВ складає окремі зведені податкові накладні за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися, зокрема, в операціях, що звільнені від ПДВ або не є об'єктом оподаткування.

Такі зведені податкові накладні складають не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

У таких зведених податкових накладних:

— у графі «Зведена податкова накладна» зазначають код ознаки 1;

— у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ставлять «X» та наводять тип причини 08 або 09.

— у графі «Отримувач (покупець)» — власне найменування (П. I. Б.) платника;

— у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний IПН «600000000000»;

— рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

Згідно з п. 16 Порядку №13071 у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено у п. 11 Порядку №1307, розділ Б заповнюють у такому порядку:

— у графі 4 «Умовне позначення українське» зазначають — «грн»;

— у графі 10 «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ» — вартість (частина вартості) товару, на яку нараховується податок, згідно з основною ставкою податку та ставкою податку 7%, які застосовуються при нарахуванні податкових зобов'язань;

— у графі «11» — суму ПДВ.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

У графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» проставляють дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ. Саму номенклатуру в цій графі не наводять.

Порядком №1307 не заборонено платникові ПДВ складання протягом звітного (податкового) місяця кількох зведених ПН з однаковим типом причини. Тобто можна складати такі ПН і частіше, ніж раз на місяць.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру