• Посилання скопійовано

Управління майном: облік

Наша стаття буде цікава особам, які планують передати в управління власну нерухомість іншій юрособі для ефективного використання та отримання прибутку. Розгляньмо реєстрацію таких договорів у ДПС та бухгалтерський і податковий облік сторін.

Основні моменти

Якщо сторони планують працювати за договором управління майном, слід ознайомитися з основними моментами цієї справи. Правові основи цього договору викладено у ст. 1029 — 1044 ЦКУ.

Сторонами договору є установник — власник майна та управитель, яким може бути суб'єкт підприємницької діяльності, що діє без довіреності (ст. 1032, 1033 ЦКУ).

Управитель і довірча власність

Управитель, якщо це визначено договором про управління майном, є довірчим власником цього майна, яким він володіє, користується і розпоряджається відповідно до закону та договору управління майном. Договір про управління майном не тягне за собою переходу права власності до управителя на майно, передане в управління.

Частина 5 ст. 1033 ЦКУ

За таким договором одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або зазначеної ним особи (вигодонабувача) (ст. 1029 ЦКУ). За загальним правилом вигоди від майна, переданого в управління, належать установникові управління. Проте він може зазначити в договорі особу — вигодонабувача, яка має право набувати вигоди від майна, переданого в управління. Вигодонабувач не може бути управителем (ст. 1033, 1034 ЦКУ).

Управитель має право на плату, встановлену договором, а також на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв'язку з управлінням майном (ст. 1042 ЦКУ). Розмір і форма плати за управління майном, а також перелік майна, що передається в управління, є істотними умовами договору.

Також не завадить прописати у договорі умови здійснення поліпшень нерухомості, яка передається в управління, та порядок відшкодування витрат. Крім того, треба уточнити вартість переданого об'єкта. Як правило, це балансова вартість такого необоротного активу за даними установника на дату передачі, що додатково підтверджується актом передачі майна.

Строк договору управління майном встановлюється у договорі. Якщо сторони не визначили строку договору управління майном, він вважається укладеним на п'ять років (ст. 1035, 1036 ЦКУ).

Договір управління нерухомим майном укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 1031 ЦКУ).

I наостанок. Майно, передане в управління, має бути відокремлене від іншого майна установника та управителя, тому що управитель не є власником такого майна, а установник, який є фактичним власником, також не здійснює управління цим майном.

Майно, передане в управління, має обліковуватися в управителя на окремому балансі, і щодо нього ведеться окремий облік. Розрахунки, пов'язані з управлінням майном, здійснюються на окремому банківському рахунку (ч. 3 ст. 1030 ЦКУ).

Взяття на облік договору управління майном

Відомості про укладання договору управління майном не містяться в Єдиному державному реєстрі. Але згідно з п. 64.6 ПКУ договори управління майном на обліку в органах ДПС повинні перебувати. Взяття на облік договору здійснюється шляхом додаткового взяття на облік управителя майна як платника податків — відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору. Процедури взяття на облік в контролюючих органах таких договорів та реєстрація управителів платниками ПДВ визначені Порядком №1588 та Положенням №1130.

Це варто знати!

У разі переведення на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) платника податків — управителя майна одночасно здійснюється і зміна місця обліку відповідного договору управління майном.

Пункт 10.24 Положення №1588

Зверніть увагу: за пп. 3 п. 3.5 розділу III Порядку №1588 підставою для взяття на облік договору (угоди) є прийняття податковою рішення про реєстрацію платником ПДВ управителя майна як окремого платника ПДВ та отримання документів, визначених п. 4.7 розділу IV Порядку №1588. У цьому разі управитель майна вестиме окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій, пов'язаних із використанням майна, отриманого в управління за договорами управління майном.

Отже, договори управління майном беруться на облік лише за умови одночасної реєстрації платником ПДВ. Реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватися як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням (див. п. 180.1, ст. 181 та 182 ПКУ).

Зверніть увагу!

Пункт 3.5 Порядку №1588 уточнює, що на обліку в ДПС перебувають договори управління майном, за якими здійснюються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ. З метою оподаткування ПДВ господарські відносини між управителем майна з власної господарської діяльності та його діяльності з управління майном прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів*.

Тож робимо висновок, що договори управління майном, на які не поширюються особливості податкового обліку, а саме немає вимоги щодо обов'язкової реєстрації платником ПДВ, у контролюючих органах не обліковуються. У цьому разі кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов'язки платника податків самостійно.

* Це не поширюється на управителів майна, які здійснюють управління активами IСI, фондів банківського управління, ФФБ та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону. Додатково див. ЗIР, підкатегорія 101.02, запитання: «Чи підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ договір управління майном?».

Для взяття на облік управитель за своїм основним місцем обліку подає протягом 10 календарних днів після набрання чинності договором заяву за формою №1-ОПП (додаток 5 до Порядку №1588), реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ (додаток 1 до Положення №1130) та копію договору управління майном (договір управління нерухомим майном має бути нотаріально посвідчений).

Одночасно з поданням заяви та копій документів пред'являються оригінали відповідних документів. У разі подання документів представником додатково пред'являється примірник оригіналу документа, що засвідчує його повноваження, або копія такого документа, засвідчена нотаріально.

При взятті на облік управителю майна надається реєстраційний (обліковий) номер платника податків. Якщо управитель здійснює діяльність за декількома договорами, податковий номер видається на кожний із зазначених договорів при взятті їх на облік.

Платником ПДВ в обов'язковому порядку має бути зареєстрований управитель майна, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій за таким договором (пов'язаних із використанням майна, отриманого в управління) протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ). Підтверджує це IПК ДПСУ від 18.09.2019 р. №292/6/99-00-07-01-01-15/IПК, див. «ДК» №43/2019.1

1 Додатково див. статтю «Договір управління майном» у «Віснику» №34/2017, с. 19, та консультацію ДФСУ від 12.01.2018 р. «Облік і реєстрація договорів управління майном».

Після взяття на облік відомості включаються до Реєстру договорів управління майном. Факт взяття на облік підтверджується за основним місцем обліку управителя довідкою за формою №34-ОПП (додаток 2 до Порядку №1588), й особі присвоюється 9-значний податковий номер. Така довідка надсилається наступного робочого дня з дня взяття на облік. Дані про взяття на облік договору оприлюднюються на офіційному веб-порталі ДПС, доступ до якого є безоплатним і вільним, та в електронному сервісі «Електронний кабінет платника».

Зняття договору з обліку

Пунктом 11.20 Порядку №1588 передбачено випадки, коли договори знімаються з обліку:

— після їх припинення, розірвання;

— після закінчення строку дії чи після досягнення мети, для якої вони були укладені;

— у разі визнання їх недійсними у судовому порядку;

— у разі анулювання реєстрації платником ПДВ за умови відсутності грошових зобов'язань і податкового боргу або після їх погашення.

Для зняття з обліку договору управитель майна зобов'язаний подати до ДПС за своїм основним місцем обліку такі документи:

— заяву за формою №8-ОПП (додаток 13 до Порядку №1588);

— документ, що підтверджує припинення договору.

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до договорів управління майном, якщо наслідком такої зміни не є припинення договору, уповноважена особа протягом 10 календарних днів з дня внесення змін подає до контролюючого органу за місцем реєстрації договору додаткову реєстраційну заяву за формою №1-ОПП з позначкою «Зміни».

Податковий номер, наданий уповноваженій особі, управителю майна не змінюється протягом усього періоду перебування на обліку в контролюючих органах відповідного договору, у тому числі у разі:

— призначення іншої особи — учасника договору уповноваженою особою, якщо наслідком таких змін не є припинення договору;

— зміни місцезнаходження особи, управителя майна;

— зміни контролюючого органу, в якому уповноважена особа, управитель майна перебуває на обліку.

Облік за договором управління майном

Податок на прибуток

Починаючи з 1 січня 2015 року сторони договорів з управління майном вилучено з кола платників податку на прибуток. Тепер у ПКУ немає окремої норми, яка б визначала порядок оподаткування податком на прибуток діяльності, що здійснюється за такими договорами.

Якщо сторонами договору є юрособи — платники податку на прибуток, об'єктом оподаткування для них є прибуток, який визначається шляхом коригування фінрезультату на різниці, передбачені у розділі III ПКУ (якщо такі платники зобов'язані або прийняли рішення визначати різниці).

Але жодних особливостей та окремих різниць у податковому обліку для сторін такого договору не передбачено. Також ПКУ не містить положень щодо окремого обліку результатів діяльності за договорами управління майном.

Тому, як роз'яснюють податківці, прибуток від кожного договору управління майном в обліку установника та винагорода за управління майном в обліку управителя враховується при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку (додатково див. IПК ДФСУ від 22.12.2018 р. №5370/6/99-99-15-02-02-15/IПК).

Бухгалтерський облік

Немає жодного нормативного документа або методрекомендацій, що регулюють питання бухобліку та відображення операцій з управління майном. Тому рекомендуємо елементи облікової політики щодо операцій управління майном передбачити в наказі про облікову політику, зокрема щодо порядку ведення окремого обліку, складання окремого балансу з наступною консалідацією. Зазначити метод амортизації щодо такого майна та розробити робочий план рахунків.

Операції, які відбуваються в обліку сторін та відображаються в бухобліку, це:

— прибуток, отриманий установником за договором управління;

— винагорода, отримана управителем за управління майном;

— операції з отримання коштів від установника для перерахування їх підрядникам (третім особам) з метою проведення ремонту майна, отриманого управителем за договором управління, або відшкодування необхідних витрат, понесених управителем (підтвердження знаходимо в згаданій IПК ДПСУ від 18.09.2019 р. №292/6/99-00-07-01-01-15/IПК).

Передачу майна управителю та повернення такого майна управителем у межах договору управління у бухобліку не відображають у складі доходів та витрат сторін. Пам'ятайте, що облік слід вести на окремому балансі. А всі розрахунки, пов'язані з управлінням майном, здійснювати на окремому банківському рахунку. Це означає що доходи (вигода) від управління майном та витрати, понесені управителем та відшкодовані установником, не відображають у Звіті про фінрезультати управителя. Проте винагорода (плата) за управління майном є доходом управителя і буде відображена у Звіті про фінрезультати.

Управитель. Він надає послуги з управління об'єктом нерухомості за певну винагороду. Майно (нерухомість), передане в управління, обліковується управителем на окремому балансі. Як наслідок, він веде окремий облік.

Особливості окремого балансу

1. Майно виділяється на окремий баланс.

2. Облік веде управитель.

3. Показники обліку включаються до єдиної звітності установника.

Відповідно до п. 7 розділу II НП(С)БО 1, для складання окремого балансу дані первинних документів про господарські операції, які відповідно до законодавства підлягають відображенню в окремому балансі, заносять до окремих регістрів бухобліку. Показники окремого балансу і відповідних форм фінансової звітності включають до балансу і відповідних форм фінансової звітності підприємства (див. приклад).

На практиці управитель отримане в управління майно (нерухомість) відображає на позабалансовому субрахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя». Управитель не може відображати отриманий об'єкт на балансових рахунках, тому що до нього не переходить право власності.

Далі всі доходи, витрати, активи та зобов'язання, які виникають у процесі управління, відображаються на окремих субрахунках.

Доходи, отримані за договором управління, належать установникові управління (або вигодонабувачу), тому згідно з п. 6.2 П(С)БО 15 не визнаються доходами управителя.

Якщо витрати, пов'язані з управлінням, підлягають відшкодуванню (це встановлено договором), важливо розрахунок таких сум підтверджувати окремим звітом або актом із підтвердними документами. Такі витрати не визнаються витратами управителя згідно з п. 9.1 П(С)БО 16.

У фінансовій звітності управителя відображається лише дохід від надання послуг з управління майном. У бухгалтерському обліку сума винагороди відноситься до доходів (рахунки 70, 71, 74). Пам'ятайте, що управитель, якщо це передбачено договором, має право відраховувати належну йому винагороду безпосередньо з доходів від використання майна, переданого в управління.

Установник. До бухгалтерської звітності установника включаються дані, які надаються управителем в окремому балансі про доходи, витрати, понесені від використання майна, та інші показники.

Передачу необоротного активу (нерухомості) в управління відображають зі зміною аналітики у бухгалтерському обліку, наприклад: Д-т 103/управління К-т 103. Передачу майна (нерухомості) слід підтвердити актом приймання-передачі (затвердженої форми немає, складається у довільній формі).

Зобов'язання перед управителем щодо винагороди установник показує у складі витрат (рахунки 93, 94).

Установник-нерезидент. Потрібно звернути увагу на особливості оподаткування нерезидентів-юросіб, якщо доходи (вигоди від управління майном) отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України. Доходи нерезидента-установника, перелік яких наводиться у пп. 141.4.1 ПКУ, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією нормою.

Наприклад, у згаданій IПК від 18.09.2019 р. №292/6/99-00-07-01-01-15/IПК повідомляється, що лізингова/орендна плата, доходи від продажу нерухомого майна, розташованого на території України, яке належить нерезиденту, інші доходи від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента, оподатковуються податком з доходів нерезидента.

В IПК ДФСУ від 29.03.2019 р. №1350/6/99-99-15-02-02-15/IПК також повідомляється: якщо установник управління є нерезидентом, а управитель майна — резидентом, то виплата вигоди від майна є доходом з джерелом походження з України, отриманим таким нерезидентом від провадження господарської діяльності.

Тому управитель у разі виплати нерезиденту юрособі доходу утримує податок з доходів за ставкою15% їх суми та за їх рахунок згідно з п. 141.4 ПКУ, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Податок сплачується до бюджету під час такої виплати. Сума податку розраховується за курсом НБУ на дату виплати доходу.

Звітність про доходи нерезидента

Iнформацію про виплачені доходи нерезиденту за договором управління майном, суми утриманого податку та застосовану для оподаткування ставку установник-резидент відображає у додатку ПН до рядка 23 ПН декларації з податку на прибуток, яка складається резидентом за результатами власної діяльності.

Облік ПДВ потрібно розглядати в розрізі окремих операцій.

1. Передача майна управителю та повернення такого майна управителем у межах договору управління майном не оподатковується ПДВ, тому що не відбувається переходу права власності на таке майно. Така передача не підпадає під поняття «постачання товарів» згідно з пп. 14.1.191 ПКУ — на відміну від винагороди, яку отримує управитель. До речі, установник під час передачі майна управителю не нараховує умовних ПЗ за п. 198.5 ПКУ, адже все відбувається у межах господарської діяльності, тому що власник майна — установник має на меті отримати дохід.

2. Управитель надає послугу з управління майном. Якщо постачання такої послуги здійснюється на митній території України, то вона оподатковується ПДВ за основною ставкою — 20%.

3. Якщо відповідно до договору управління установник зобов'язаний, крім винагороди, відшкодовувати низку витрат, зроблених управителем у зв'язку з управлінням майном, то таке відшкодування за своєю суттю є компенсацією окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з управління майном, та включається до бази оподаткування ПДВ.

4. Якщо управитель передає установнику кошти, отримані управителем унаслідок здійснення операцій з майном, така операція не є операцією з постачання товарів (послуг) та не оподатковується ПДВ і у податковій звітності з ПДВ не відображається (підтвердження знаходимо в IПК ДФСУ від 16.09.2019 р. №242/6/99-00-07-01-01-15/IПК).

5. Управитель під час управління майном отримує доходи від використання майна, наприклад у разі передачі нерухомості в оренду, і такі операції оподатковує ПДВ на загальних підставах.

6. Зверніть увагу: податкові органи наголошують (зокрема, в IПК від 17.10.2017 р. №2259/6/99-99-15-03-02-15/IПК, див. «ДК» №44/2017), що операція з передачі управителем установнику товарів (послуг) як результату управління майном для управителя — платника ПДВ є об'єктом оподаткування. База оподаткування визначається відповідно до п. 189.4 ПКУ.

Отже, управитель — платник ПДВ при здійсненні господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, отриманого в управління, складає податкові накладні, реєструє їх в ЄРПН, веде окремий облік з ПДВ таких господарських операцій та є відповідальним за утримання і внесення податку до бюджету.

Управління майном і звітність з ПДВ

Платники податку, які ведуть окремий податковий облік господарських операцій, пов'язаних із використанням майна, отриманого в управління за договорами управління майном, подають податкову звітність за результатами такої діяльності з відміткою «Договір про управління майном від ____________ №______» та вказують назву договору. Вказане зазначається у полі «Платник» заголовної частини декларації/уточнюючого розрахунку.

Пункт 9 розділу I Порядку №21

Податок на нерухоме майно

Платниками податку на нерухоме майно є виключно власники нерухомого майна. Всі питання справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, врегульовано ст. 266 ПКУ. Отже, насамперед аналізується класифікація об'єктів нерухомості, якими володіє юрособа-установник.

Сума податку обчислюється юрособами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта нерухомості на підставі документів, які підтверджують право власності (пп. 266.7.5 ПКУ).

Якщо установник є власником нерухомості, тоді саме він подає декларацію з податку на нерухомість за рік, за якою протягом року авансовими внесками сплачуватиметься податок (додатково див. «ДК» №4/2019).

Земельний податок

Підпунктом 14.1.147 ПКУ встановлено, що плата за землю — обов'язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до ст. 269 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

На практиці виникає запитання: хто є платником земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними житловими будинками? У цьому випадку платниками земельного податку є:

— або підприємства, установи і організації, які здійснюють управління цими будинками і яким земельні ділянки під таким будинком та прибудинкова територія надані у постійне користування;

— або співвласники багатоквартирного будинку, яким земельні ділянки під таким будинком та прибудинкова територія надані у власність або у постійне користування.

Отже, у цьому разі платником плати за землю може бути юрособа, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; ОСББ, яке є суб'єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників (додатково див. УПК №602). Адже платником податку є власник або землекористувач.

Приклад За договором управління майном установник передає в управління управителю нерухомість. управитель отриману нерухомість здає в оренду. Щомісячний орендний платіж від орендаря становить 21600,00 грн (у т. ч. ПДВ — 3600,00 грн). Дохід, отриманий за договором управління, в установника становить 18000,00 грн.

Договором передбачено:

— винагорода управителя — 6000 грн (у т. ч. ПДВ — 1000,00 грн) на місяць;

— установник відшкодовує понесені витрати на управління майном. Витрати на комунальні послуги — 4000,00 (у т. ч. ПДВ — 666,66 грн).

Винагороду за управління майном установник перераховує зі свого поточного рахунку. А відшкодування витрат управитель має право утримати з отриманої суми орендного платежу. Відображення в обліку сторін див. у таблиці.

Таблиця

Облік управління нерухомістю за договором управління майном


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн
Д-т К-т
Управитель (окремий облік)
1. Отримано майно в управління 025 - 420000,00
2. Отримано орендну плату від орендаря 313 377 21600,00
3. Нараховано ПЗ з ПДВ 643 641/ПДВ 3600,00
4. Визнано дохід у вигляді орендної плати 377 703* (713) 21600,00
5. Відображено ПЗ з ПДВ 703 (713) 643 3600,00
6. Відображено зобов'язання у розмірі доходу установника 703 (713) 685/Уст-к 18000,00
7. Визнано витрати в сумі комунальних платежів 949 631 3333,33
8. Відображено ПК з ПДВ за комунальними платежами 641/ПДВ 631 666,67
9. Оплачено комунальні платежі 631 313 4000,00
10. Визнано дебіторську заборгованість у сумі відшкодування витрат на оплату комунальних послуг (на підставі звіту управителя) 371/Уст-к 719 4000,00
11. Нараховано ПЗ на перевиставлені комунальні послуги 719 641/ПДВ 666,67
12. Зарахування заборгованостей 685/Уст-к 371/Уст-к 4000,00
13. Перераховано дохід (вигоду) установнику за вирахуванням понесених витрат на комунальні 685/Уст-к 313 14000,00**
Установник
1. Передано нерухомість в управління 103/управління 103 420000,00
2. Нараховано дохід (вигода) від управління нерухомістю на підставі звіту управителя 377/Упр-ль 746 18000,00
3. Нараховано витрати від управління нерухомістю на підставі акта та звіту управителя (у сумі винагороди та відшкодування комунальних витрат) 949 685/Упр-ль 8333,33
4. Нараховано ПК з ПДВ зі суми винагороди та відшкодування витрат (на підставі податкової накладної) 949 641/ПДВ 1666,67
5. Отримано кошти від управління майном за мінусом витрат на комунальні 311 377/Упр-ль 14000,00
6. Зарахування заборгованостей 685/Упр-ль 377/Упр-ль 4000,00
7. Визначено фінансові результати 791
746
949
791
8333,33
18000,00
Власний бухоблік в управителя
1. Нараховано винагороду за управління 361/Уст-к 703 6000,00
2. Нараховано ПЗ з ПДВ 703 641/ПДВ 1000,00
3. Отримано винагороду 311 361/Уст-к 6000,00
4. Визначено фінансові результати 791 703 5000,00
* Дохід від операційної оренди, що є основною діяльністю підприємства, відображається за К-т 703, додатково див. лист Мінфіну від 22.09.2010 р. №31-34020-20-27/25329, «ДК» №44/2010, коментар «ДК».
** 14000,00 = 18000,00 - 4000,00.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Положення №1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.
  • Порядок №21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.
  • НП(С)БО 1 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73.
  • П(С)БО 15 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. №290.
  • П(С)БО 16 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.
  • УПК №602 — Узагальнююча податкова консультація щодо справляння плати за землю у разі оренди площі у багатоквартирному будинку, затверджена наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. №602.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру